Hastags gebruiken op social media, hoe zit het?

Leestijd: 2 minuten

Hastags en social media horen bij elkaar, maar elk social media kanaal gebruikt hashtags net even op een andere manier. Hoe zet je ze nu zo goed mogelijk in per platform? Lees dan vooral verder. 
Ik zet het gebruik van hashtags op alle social media kanalen voor je op een rijtje. 

Waarom hashtags?

Hastags dragen bij aan de vindbaarheid (en bereik) van een bericht. Door een hashtag te gebruiken, geef je jouw bericht een soort label mee. Niemand is eigenaar van zo’n hashtag. En je kunt zelf bepalen welke hashtag je wil gebruiken.

Een hashtag is vaak het onderwerp zelf of een afkorting van een onderwerp of evenement. Met de zoekfunctie kun je een overzicht van alle berichten die over die hastag gaan vinden.

Social media hashtags zijn handig om:

  • Conversaties te bundelen.
  • Gesprekken te monitoren.
  • Gevonden te worden door klanten.
  • Klanten te vinden.
  • Context toevoegen zoals een evenement of locatie.
  • Emotie toe te voegen door je mening te geven of voor fun.

Hoe te gebruiken?

Een paar algemene ‘regels’ voor je hashtags, die kan bestaan uit:

  • Letters
  • Cijfers
  • Underscores (_)
  • Emoji’s (alleen op Instagram)

Witruimte

Alle woorden moeten aaneengesloten geschreven worden. Als je #socialmedia bedoelt, en je schrijft #social media dan wordt alleen #social klikbaar.

Cijfers

Hashtags zoals #123 of #2020jaar werken niet. Gebruik niet alleen cijfers in je hashtag en begin deze ook niet met een cijfer.

Speciale karakters

Karakters zoals “?,%,&,+”  worden gezien als een spatie. Het -teken en underscores worden wel ondersteund. 

Hoofdletters

Het maakt niet uit of je hoofdletters gebruikt of kleine letters. Je kunt dit doen voor de leesbaarheid als je hastag een korte zin is of een woord als #SocialMedia, maar dit is hetzelfde als #socialmedia.

Aanvullende tips

Check je hashtag

Kijk vooraf even na of de hashtag al eerder is gebruikt wordt en waarvoor. Als een # al veel voorkomt, voor bijvoorbeeld een populair evenement, word deze ondergesneeuwd. En er zullen ook hashtags zijn waar je net niet mee wilt worden geassocieerd worden 😉.

Niet te ingewikkeld, keep it simple

Lastige spelling of vreemde woorden onthouden mensen niet. En in lange woorden maken mensen eerder een spelfout. Check of het niet verkeerd gelezen kan worden. 

Hashtags op verschillende platformen

De verschillende social media platformen gebruiken hashtags allemaal net weer een beetje anders. Daarom zet ik in de komende blogs alle social media hashtags etiketten voor je op een rij.

FieOnline - Fiona van Kruining

Leave a Comment